Webshops, een trend of bittere noodzaak.
Webshops, ze schieten als paddestoelen uit de grond. Ben ik al te laat of kan ik nog op de wagen springen? Kan ik mijn omzet verhogen met een goede webshop en welke kosten staan daar dan tegenover?
 
Webshop's zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Of u nu een boek wilt kopen, een nieuwe outfit wilt bestellen en uw vakantie wilt regelen, in slechts enkele clicks is het geregeld. Gemak dient de mens. Bedrijven als Zalando en Bol.com binden de klant aan zich en lijken aan een onstuitbare groeie bezig. Vele kleinere ondernemers vragen zich af of ze ook een webshop moeten laten maken om een halt toe te roepen aan afnemende omzettten.
 
DIPPiT Creatives heeft een duidelijke kijk op webshop's en ondernemers die baat hebben bij een webshop. Er komt immers meer bij kijken dan alleen een shop laten bouwen en uw artikelen online aan te bieden. Wij geven u een aantal adviezen:

Gebruik uw gezonde verstand en blijf logisch nadenken. Begin altijd met de vraag waarom een klant iets via uw websshop gaat kopen. Daar zijn eigenlijk maar twee redenen voor.

- uw product is uniek en elders niet of moeizaam te verkrijgen.
- u biedt uw producten online aan tegen een prijs waar de klant geen nee tegen kan zeggen.
 
Dit zijn eigenlijk de basisregels bij de overweging om een webshop te beginnen. Maar dan nog bent u er niet. Stel uw product is uniek of uw prijsstelling is dermate gunstig dat u mee kunt met de grote concurrenten. Hoe weten uw klanten dat dan? Bedenk dat u tijd moet steken in uw webshop. Zeker als u een webshop begint naast uw normale winkel vergt dit extra inspanningen. Pakketjes wegbrengen, retourzendingen afhandelen, betalingen controleren en vragen en/of klachten afhandelen. Daar gaat meer tijd inzitten dan u in eerste instantie zou denken. Webshops zijn 24/7 open ook als u op vakantie gaat. Heeft u de continuiteit van uw shop goed geregeld?

Denk niet alleen aan de webshop. Besteed ook voldoende aandacht aan de procedures voor bestellen, betalen en verzenden. Zorg dat uw algemene voorwaarden in orde zijn en sluit u aan bij de branchevereniging.
 
Het laten bouwen van een webshop is een kostbare zaak. Een moderne webshop moet de bezoeker direct aanspreken en de artikelen moeten overzichtelijk en duidelijk worden aangeboden. Uw bestelprocedure moet snel, duidelijk en veilig zijn. Betalingen dienen bij voorkeur online te worden afgewerkt en u dient de verzending en retourzendingen goed geregeld te hebben. Daarnaast wil een klant weten wanneer hij z'n artikelen kan verwachten. Snelheid is daarbij van het grootste belang. Verder dient uw webshop te beschikken over duidelijke en juridisch onderbouwde algemene voorwaarden. Voorkomen is altijd beter en goedkoper dan genezen. Zorg er voor dat u op de hoogte bent van wet- en regelgeving. Mag uw product met NL-Post worden verzonden of dient er een gespecialiseerde pakketdienst te worden ingeschakeld?

Zorg voor ruim voldoende marketing- en reclamebudget. Na de oplevering van uw webshop begint het echte werk eigenlijk pas.
 
Uw webshop is actief en dan? Wellicht nog belangrijker dan de webshop op zich is de reclame die u moet gaan maken om uw webshop onder de aaandacht te krijgen. U richt zich op landelijke dekking dus ook uw reclame dient een landelijke strekking te hebben. U kunt daarbij op regio niveau beginnen waardoor de kosten lager zullen zijn. Neemt u dan de volgende stap dan heeft u reeds enige bekendheid waarvan u kunt profiteren. Naast advertentiecamapgnes is het gebruik van Google essentieel. Zorg voor een goede SEO (Search Engine Optimalisation). Dit is een vak op zich en over het algemeen erg kostbaar. Houdt rekening met een budget van 20.000 euro en meer. Tevens dient u uw campagnes goed te onderhouden dus deze kosten hebben een terugkerend karakter.
 
Zalando is wellicht de bekendste webshop die u kent. De Duitse retailer timmert al vele jaren aan de online snelweg. Om u een indruk te geven van de cijfers van Zalando een kleine opsomming. In het eerste halfjaar van 2014 boekte Zalando eindelijk winst. De inkomsten voor belasting en rente kwamen toen uit op 12 miljoen euro. Dit bedrag werd gerealiseerd over een omzet van 1,05 miljard euro!!! Een jaar eerder verloor Zalando nog 72 miljoen in de eerste zes maanden. Dit voorbeeld geeft duidelijk aan dat er veel water door de zee moet alvorens een webshop succesvol is.

Voor de meeste ondernemers is een webshop een stap te ver. Vraag eens aan uw collega's naar hun ervaringen. Gebruik uw huidige website optimaal en maak gebruik van social media. Promoot uw artikelen daar en verkoop ze gewoon in uw eigen winkel. In een steeds snellere samenleving is nog steeds plaats voor persoonlijke aandacht en vertrouwde service. Daar wint u in veel gevallen meer mee dan een flitsende webshop.