het laatste nieuws

Slotmeeting zorgt voor schitterende drafsport op Groninger drafbaan.

Aanstaande zondag, 7 oktober, sluiten we op de drafbaan Groningen het seizoen 2018 af. Met acht kwalitatief uitstekend bezette koersen hebben we een schitterend programma om in stijl afscheid te nemen van al weer een seizoen drafsport in het stadspark van Groningen. Ook zullen de diverse competities hun ontknoping vinden. Bij de trainers, rijders en paarden lijken de kaarten wel geschud. Bas Crebas heeft bij de trainers een dermate grote voorsprong dat hem de titel haast niet meer kan ontgaan. Ook John de Leeuw staat fier bovenaan in de rijderscompetitie. Hij is er echter zondag niet bij en omdat ook John Dekker geen paarden in de koers heeft zijn alle ogen gericht op Niels Jongejans. Hij moet echter een achterstand van 36 punten zien weg te werken en dat lijkt, ondanks de uitmuntende vorm van de jonge pikeur, een onmogelijke zaak. Door de afwezigheid van baanspecialist Florijn gaat de zege in de Peerd van Ome Loeks – competitie naar Hoot Mon Amour. Al met al beloofd het een schitterende middag drafsport te worden. De start van de eerste koers in om 13.30 uur.

We beginnen de meeting met de “Drachtendag – prijs", een koers voor de beginners waarbij acht paarden zich achter de startauto zullen opstellen. Onze blik is gericht op Exclusive Renka. De vierjarige Franse merrie komt uit de stallen van Cees Hetteling die zijn paarden momenteel in uitstekende vorm heeft. Exclusive Renka loopt in haar laatste vier starts steeds in het geld. Zij is de meest constante van het veld. De overige paarden hebben bijna allemaal gemeen dat ze na een uitstekende kwalificatie nog niet helemaal uit de verf kwamen. Ice Queen kwalificeerde medio augustus in een mooie 18 rond maar gaf die prestatie in haar start daarna nog geen passend vervolg. Ze zal nu sterker zijn. Indira Zes HB heeft even rust gehad en zal direct scherp moeten zijn om hier voorin mee te kunnen doen. Edens Boy is de snelste van het veld en afgelopen maandag was hij nog tweede op het gras van Joure. De vorm is er dus. Galaxy Frejo mag ook niet op uw tickets ontbreken. De merrie van Aize Soeten was in haar laatste vier starts steeds in het geld. Halo Beanie Boo maakt z’n debuut op deze baan. Hij toonde bij z’n starts op Duindigt echter al de nodige snelheid en talent.  

Tip: 8 – Exclusive Renka, 7 – Halo Beanie Boo, 3 – Ice Queen
Outsiders: 4 – Indira Zes HB, 5 – Edens Boy, 6 – Galaxy Frejo

De tweede koers is een lastige voor de wedders. Het werkterrein van Hendrix Scott bevindt zich voornamelijk op Victoria Park maar trainer Dion Tesselaar laat hem nu voor het eerst aantreden op deze baan. De ruin heeft snelheid genoeg en toonde dat half september met een scherpe recordverbetering. Met 1.15,3 is hij hier veruit de snelste. Howings Win Win was hier bij z’n laatste optreden knap tweede achter Iyan Stardust. De hengst zal in dit veld echter aan de bak moeten om een plaats in het trio veilig te stellen. Hot Shot Rob gaat op weg met Niels Jongejans en de combinatie zal hier ver komen. De merrie won hier half september en toonde afgelopen maandag vormbehoud met een tweede plaats op het gras van Joure. Gwyneth en Ghostrider JC ontlopen elkaar niet veel. De beide nazaten van Marco di Jesolo lopen steevast in het geld. Als laatste noemen we Gillarney F Boko. De merrie maakte in juli van dit jaar haar rentree en schreef daarna direct twee koersen op haar naam. Daarna verliep het allemaal wat minder crescendo maar we achten haar wel in staat om zich hier in het trio te lopen.  

Tip: 7 – Hendris Scott, 9 – Hot Shot Rob, 8 – Howings Win Win
Outsiders: 3 – Ghostrider JC, 5 – Gillarney F Boko, 6 – Gwyneth

In het derde onderdeel vinden we twee winnaars van de grasbaanmeeting van Joure. Invictus pakte daar zijn eerste zege na een bekeken rit van Andre Bakker. Vandaag neemt Tom Kooyman de leidsels ter hand. Ook Green Investment pakte een zege en verdiende daarmee een klok voor zijn eigenaar Jan Blokland. Beide paarden doen weinig voor elkaar onder. Vandaag verwachten we de winst echter bij een andere deelnemer. Goldrush H begon zijn loopbaan in augustus van dit jaar en deed dat met twee klinkende overwinningen. Zijn laatste koers bracht een mooie derde plaats achter sterke tegenstanders. Hij moet hier zijn derde zege kunnen behalen. Invincible Volo maakte ruim een maand geleden de nodige indruk met een vierde plaats achter paarden met klassieke aspiraties. Daarbij noteerde de ruin een snelle 1.16,6 en dat maakt hem hier de snelste van het veld. Micha Brouwer gaat op pad met Willow Burgerheide. De combinatie viel in Joure onder de bel van uitschakeling maar hier verwachten we meer van beiden.  

Tip: 10 – Goldrush H, 5 – Invictus, 7 – Green Investment
Outsiders: 2 – Invincible Volo, 8 – Willow Burgerheide

De vierde koers draagt de naam van Anneke Wiggerman die begin dit jaar op slechts 68 jarige leeftijd overleed. Het nummer brengt de nodige klasse aan de start. Gonda Beuckenswijk won haar laatste twee starts. Drie weken terug was het raak op deze baan terwijl de tweede zege afgelopen maandag op het gras van Joure tot stand kwam. Daarvoor won de merrie ook al in Duitsland. Ook Ever or Never is een paard om rekening mee te houden. De ruin kan hier uit de voeten en z’n tweede plaats van afgelopen maandag geeft aan dat het met de vorm goed zit. Giga Well kruipt langzamerhand naar een topvorm. Met name haar laatste twee starts beloven veel goeds voor vandaag. Giga Well iep daarbij steeds super tijden. Met de steun van Jaap van Rijn is ze hier de voornaamste uitdager. Volare Gar kwam onlangs terug na een pauze van 6 maanden. De ruin werd direct tweede dus met de scherpte zit het wel goed. Hoot Mon Amour mag zich al winnaar van het Peerd van Ome Loeks–klassement noemen maar de basis voor de eindzege werd eerder dit seizoen gelegd. Moemnteel heeft de merrie het wat moelijker maar op haar klasse moet ze in het trio kunnen eindigen. Iris Flevo is een klassiek talent. De nog jonge merrie is de snelste van het veld. Haar laatste start eindigde echter in een galoppade dus we houden een slag om de arm.  

Tip: 4 – Giga Well, 2 – Volare Gar, 7 – Hoot Mon Amour
Outsiders: 3 – Gonda Beuckenswijk, 6 – Ever or Never, 9 – Iris Flevo

De vijfde koers is voor de jongste lichting dravers. Acht tweejarige viervoeters gaan op jacht naar een eerste prijs van liefst 3.400 euro. Ook de J-jaargang herbergt het nodige talent maar in dit veld is er eentje die er met kop en schouders bovenuit steekt en dat is Jetske Beemd. De Timoko-dochter zette haar eerste start om in een mooie tweede plaats en liep daarbij al 1.15,5. Ze hoefde toen alleen de Hagoort-crack Arquana As voor te laten gaan. Jambers is het zoveelste talent van de merrie Keetje Tippel en hij is tevens de halfbroer van derbywinnaar Hooters USA. Jo Jo Harley toonde ook al voldoende snelheid. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de eerste euros kunnen worden bijgeschreven. Jitske’s Wish nemen we mee als outsider. De merrie werd knap vijfde in een koers met louter cracks.  

Tip: 1 – Jetske Beemd, 8 – Jambers, 5 – Jo Jo Harley
Outsider: 3 – Jitske’s Wish

De kwartetkoers kent deze keer een veld met tien paarden en voor het spel lijken vier paarden de meeste aanhang te zullen krijgen. We beginnen met Shake Hands die hier de afgelopen keer vierde werd nadat hij z’n drie koersen daarvoor had gewonnen. Shake Hands moet hier zeker in het kwartet kunnen lopen. Easy Going BR steekt al tijden in vorm. Lopende weg is hij steeds in het trio of er dicht tegenaan. De ruin moet mee in uw spel. Everglide Rapida is een ware grasbaanspecialist en dat liet hij afgelopen maandag nog maar weer eens zien met een zege op Joure. In dit veld moet hij ook op de sintels ver kunnen komen. Daisy va Camstra is iets bijzonders. De voormalige seriewinnares op deze baan blijft je verrassen. Net als je denkt dat het fijne er bij haar wel een beetje vanaf is bewijst ze het tegendeel met een overwinning. Zo ook drie weken geleden. Aan scherpte zal ze sinds die tijd niets verloren hebben want voor haar wordt dit de derde start in een ruime week. Op papier lijkt daarmee de kous af maar Eristoff Blue, Floral Girl, Flavius Boko en Gigant Well zijn paarden die hier zo maar roet in het eten kunnen gooien.  

Tip: 10 – Daisy va Camstra, 7 – Easy Going BR, 2 – Shake Hands, 9 – Everglide Rapida
Outsiders: 1 – Eristoff Blue, 3 – Floral Girl, 4 – Flavius Boko, 6 – Gigant Well

De voorlaatste koers brengt een top veld achter de startauto. Dean Bros won hier in april en in de koersen daarna was hij steeds snel. De tegenstand die hij daarbij tegenkwam is er vandaag niet maar pikeur Dion Tesselaar zal een sterk strijdplan moeten hebben want ook paarden als Major Brown, Cassari en Femke Schermer zijn hier niet te onderschatten. Cassari doet goede zaken op de wat kleinere banen en het gras. De merrie won dit jaar al zeven keer uit elf starts en ook hier zal Cassari, met de steun van Jaap van Rijn, ver komen. Major Brown is inmiddels een vaste waarde in het top segment. Makkelijke koersen zijn er voor hem niet meer maar de hengst houdt zich uitstekend staande met mooie klasseringen. Femke Schermer won in 2018 ook al vier keer. De tegenstand is hier vandaag wel zwaarder dan ze gewend is maar de vorm is goed. Edgar Flevo komt in vorm. Hij won hier de laatste keer maar met name zijn derde plaats op Victoria Park van een week geleden maakte indruk. Hij finishte toen als derde in 1.14,6 en bleef toen o.a. Major Brown voor.  

Tip: 9 – Dean Bros, 7 – Major Brown, 8 – Cassari
Outsiders: 1 – Edgar Flevo, 6 – Fenke Schermer

Rond de klok van half vijf sluiten we het seizoen af met 9 paarden in een nummer over 1.700 meter. Vijf van deze deelnemers kwamen afgelopen maandag nog in actie op het gras van Joure waarbij Graceful Boko toen de beste indruk achterliet. De merrie van Rick Wester was toen toevertrouwd aan John Dekker en die bezorgde haar de eerste zege. Dit keer mag Dion Tesselaar in de sulky plaatsnemen en ook hem kun je wel om een boodschap sturen. Micha Brouwer gaat op pad met Imail Occagnes. Zijn erelijst lijkt op het eerste gezicht niets bijzonders maar wie goed kijkt ziet dat Imail Occagnes het tegen sterke tegenstanders bijzonder goed doet. De hengst loopt daarbij kilometertijden die de concurrentie niet aan kan. Hij is zeker een gokje waard. Golden Girl JE werd maandag tweede achter voornoemde Graceful Boko en was ook in haar eerdere starts steeds voorin te vinden. Himoko Bianco loopt onopvallende koersen op Victoria Park maar treft daar steeds goede paarden. In augustus was hij nog tweede achter Zadok Font en dat zijn prestaties die tellen. De zoon van Timoko moet zeker mee in uw spel.  

Tip: 9 – Imail Occagnes, 4 – Graceful Boko, 3 – Himoko Bianco
Outsider: 6 – Golden Girl JE

about us

about us

about us

about us

about us