het laatste nieuws

Oook Hemelvaart brengt mooie drafsport op Groninger drafbaan.

De sportliefhebbers komen de komende week volop aan hun trekken! Op woensdagavond staat Ajax, in Stockholm, na vele jaren weer in de finale van een Europees toernooi terwijl de Zweedse stad op de zaterdag en zondag daarna in het teken staat van de Elitloppet waar ’s-werelds snelste paarden aan de start zullen verschijnen. Ook de drafbaan van Groningen doet een duit in het zakje. Op Hemelvaartsdag staan op de baan in het lommerrijke Stadspark acht mooie koersen op het programma. Traditiegetrouw nemen we het complete programma even met u door.

De openingskoers brengt 8 paarden aan de start. Onder hen vinden we in de vorm van Gaga di Quattro en Hurricane JE een tweetal debutanten. Van hen maakte Gaga di Quattro in haar kwalificatieproef de nodige indruk. De door Siebren de Jong en Roel Eikema gefokt merrie legde toen de gevraagde 2.100 meter af in een kilometertijd van 1.17,9 en daarmee doet ze hier gelijk mee voor de winst. De proeve van bekwaamheid van Hurricane JE is al van wat langer terug. Eind maart kwalificeerde de hengst van Yield Boko in een nette 1.19,3 over 2.100 meter en ook dat lijkt in dit veld goed genoeg om direct mee voorin te koersen. Op die dag herkwalificeerde Gerko Steenwijk zich in een mooie 1.17,6 en daarmee was hij bijna twee seconden sneller dan zijn record en dat is een teken dat de ruin sterk verbeterd is. Ruud Pools gaat op pad met Happy, een driejarige merrie uit het bezit van de sympathieke Belg Kenneth de Poorter. Happy gaf haar prima kwalificatie een mooie vervolg met een plaatsgeld op de baan van Duindigt. Uvetta Laser start voor het eerst in Nederland. De Pine Chip-merrie komt uit de kampioenstal van Jeroen Engwerda en dat staat bijna garant voor succes. Hampshire F Boko is een chique gefokt hengst uit de fokkerscombinatie Boko/Flevofarm. De start van zijn loopbaan was aarzelend maar in z’n laatste optreden werd Hampshire F Boko keurig vierde en bleef daarbij o.a. de hiervoor aangehaalde Happy voor. Al met al een mooie open koers met diverse kanshebbers.

Tip: 5 - Uvetta Laser, 2 - Gaga di Quattro, 1 - Gerko Steenwijk
Outsiders: 3 - Hurricane JE, 8 - Hampshire F Boko

In de tweede koers vinden we de wat meer gevestigde orde. In het nummer over 2.300 meter komen een aantal aansprekende paarden aan de start. Daisy va Camstra is de koningin van het afgelopen seizoen op deze baan. In haar eerste start van dit seizoen kon ze, met een vierde plaats, nog niet echt imponeren. Toen moest ze o.a. Derek Buitenzorg en Candy Boko voor laten en die paarden treft de merrie hier ook vandaag weer. Carbona As van de gebroeders v.d. Klij is bezig om seriewinnares te worden. Hij sloot 2016 af met een zege en ook z’n twee starts in dit seizoen leverden een overwinning op. De combinatie met Eline Janssen past perfect. Zij won al drie keer met de hengst. Derek Buitenzorg won hier bij de opening van het seizoen. Arend de Wrede stuurde de lieveling van Stal Boppesloch toen naar de zege in 1.18,9 over 2.300 meter. Zijn optreden daarna op de baan van Duindigt leverde geen succes op. Us Derek kan hier z’n revanche gaan halen. Falco is een trouwe haververdiener en de ruin bezorgt onze hippische duizendpoot Hans Sinnige veel plezier. De ruin is vrijwel altijd in het geld en loopt daarbij bijzonder snelle tijden. Als de ruin gemotiveerd blijft moet hij hier heel ver kunnen komen.

Tip: 2 - Carbona As, 7 - Falco, 3 - Derek Buitenzorg
Outsider: 1 - Daisy va Camstra

Hamilton Quick debuteerde hier begin april met een mooie overwinning. Daarna zocht de ruin direct de top van de jaargang op in het Criterium der Driejarigen. Daarin speelde hij door een fout geen rol van betekenis. Vandaag verwachten we de talentvolle ruin echter gewoon weer vooraan. Ook Hurricane maakte al indruk. De driejarige ruin begon zijn loopbaan met een sterke tweede plaats achter het mega talent Versus As en liep daarbij direct 1.16 rond. Ook Hurricane zocht het daarna in het Criterium der Driejarigen direct hogerop maar hem viel hetzelfde lot als Hamilton Quick ten deel. Hij lijkt hier vandaag voor de winst te kunnen gaan. Grace Scott heeft meer talent dan koerservaring. De merrie kwalificeerde inmiddels twee keer in beste kilometertijden en mag zich nu voor het eerst gaan melden voor het echte werk. Een plaats in het trio is direct mogelijk. Ook Evian Scott is snel genoeg voor een plaats in het trio en mag dus niet op uw tickets ontbreken. Elias DF komt terug van een lange pauze. De ruin liep voor het laatst in januari. In september van het afgelopen jaar won hij hier bij zijn debuut. Hem uit uw spel laten kon weleens een kostbare vergissing zijn.

Tip: 6 - Hurricane, 3 - Mamilton Quick, 1 - Grace Scott
Outsiders: 4 - Evian Scott, 8 - Elias DF

We geven het bijna elke meeting aan; “Kwartetten op Groningen is lucratief”. Ook deze keer is de kwartetkoers geen eenvoudige opgave en omdat het kwartet tijdens de vorige meeting niet werd geraden rust er op deze koers een mooie jackpot. Al met al mooie ingrediënten om flink in te zetten. Ondanks het feit dat er in dit nummer 10 paarden aan de start komen waarvan Emotion er met kop en schouders bovenuit steekt is het voor de plaatsen daarachter flink puzzelen. Emotion won hier bij de opening en was ook tijdens de Peerdepieten-meeting in Wolvega een maatje te groot voor zijn concurrenten. Hij is onze vaste winnaar in deze koers. Daarachter richten we ons in eerste instantie op Fame Beuckenswyk. De merrie liep dit jaar pas twee koersen en daarvan was een vijfde plaats in Duitsland haar beste prestatie. Tocht loopt ze steeds keurige kilometertijden en van alle deelnemers is ze met een record van 1.12,6 veruit de snelste. Bovendien heeft ze de steun van catchdriver John de Leeuw en die kun je in dit soort koersen wel om een boodschap sturen. Eagle Meerswal won hier de afgelopen keer en versloeg daarbij paarden zoals Ufo del Rio en Geri Boko en dat zijn toch paarden met enige naam en faam. Hier moet het voor hem mogelijk zijn om een plaatsgeld te behalen. Fernando Meaqdow werd afgelopen maandag tweede op de baan van Alkmaar en liet daarbij een goede indruk achter. Flair JE won begin mei sterk op diezelfde baan terwijl Einstein sinds mei van het afgelopen jaar niet buiten het geld was. Zijn vorm lijkt groeiende!

Tip: 4 - Emotion, 10 - Fame Beuckenswyk, 1 - Eagle Meerswal, 2 - Fernando Meadow
Outsiders: 5 - Flair JE, 9 - Einstein

Halverwege de meeting treffen we zeven paarden in de vijfde koers. Van hen is Floris Baldwin de opvallendste naam. De ruin won dit jaar al drie koersen waarvan twee Premiumkoersen. Hij is hier onze eerste keuze. Gails Yankee maakt haar rentree. De snelle merrie kwam zes maanden niet aan het vetrek en kende een wisselvallig seizoen. Als ze direct scherp is kan ze hier mee voor een plaats in het trio. Dylan Meadow werd hier tijdens de start van het seizoen derde achter Blackhawk en Dinand Convital. Dat is een prestatie die telt en de ruin moet dus mee op uw tickets. Van de overige deelnemers kiezen we Cashflow. De merrie heeft nu drie koersen in de benen en was daarbij niet buiten het geld.

Tip: 7 - Floris Baldwin, 4 - Dylan Meadow, 3 - Gails Yankee
Outsider: 5 - Cashflow

In koers nummer 6 gaan de paarden onder het zadel, iets dat we niet elke meeting zien op de baan van Groningen. We zijn met name benieuwd hoe Eusebio het gaat doen in dit genre want het is de eerste keer dat we de hengst in de monté aantreffen. Klasse heeft hij genoeg. Ben Hurry krijgt de steun van Sytske de Vries en dat is in dit veld een pré. Blijft hij vlak dan kan de Fransman ver komen. Ook Cramer Flevo gaat onder het zadel en hij zal worden bereden door onze kampioene Angeline Batist. Cooper Star zal ook de nodige aanhang op de totalisator hebben. De hengst van Piet Siderius was dit jaar nog niet buiten het geld en lijkt van alle markten thuis. Anne Lehmann heeft in dit nummer liefst drie paarden ingeschreven. Van hen maakt Duc de Gesvres zijn Nederlandse debuut. We nemen hem mee voor de verrassing.

Tip: 6 - Cooper Star, 4 - Eusebio, 3 - Ben Hurry
Outsiders: 5 - Cramer Flevo, 1 - Duc de Gresves

De voorlaatste koers brengt negen paarden aan de start. High Five Renka is de voornaamste kanshebber voor de zege. De merrie heeft klassieke aspiraties en zal worden getest voor de grote nummers later dit jaar. In twee koersen verdiende High Five Renka al 6.900 euro en liep daarbij steeds tegen de top van haar nog jonge jaargang. Ze komt terug van zes maanden rust en zal direct scherp moeten zijn. Cyrus d’Alba deed dit jaar ook nog weinig verkeerd. De ruin won in maart op de baan van Alkmaar en was daarna niet buiten het geld. Edwin Greenacre is iets bijzonders. De ruin was een jaar weg maar keerde onlangs terug in een kwalificatie op Victoria Park. Daar liet hij direct 1.5,5 noteren en zo snel was hij bij lange na nog niet geweest. Op die prestatie af verwachten we hier het nodige van hem. Fakhir Fanatic loopt in Duitsland steeds goede koersen en daarbij wordt hij steeds sneller. De ruin zou hier niet verbazen met een plaats in het trio.

Tip: 2 - High Five Renka, 3 - Cyrus d'Alba, 5 - Edwin Greenacre
Outsider: 1 - Fakhir Fanatic

Rond tien over vier sluiten we de meeting af met de PayDay-prijs, een nummer over 2.300 meter waarin 10 paarden aan de start zullen verschijnen. In eerste instantie richten we ons hier op Gonda Beuckenswijk en Hiawatha River. Net als Hurricane (zie koers 3) komt ook Hiawatha River uit de stallen van Jeroen Engwerda en ook de Angus Hall-zoon lijkt er eentje voor de klassiekers. De hengst begon zijn loopbaan met een Premium-zege en ging daarna direct door naar het Criterium der Driejarigen waarin hij werd uitgeschakeld. Hier moet hij opnieuw voor de winst kunnen gaan. Gonda Beuckenswijk begon haar loopbaan met drie tweede plaatsen op rij. Daarna was ze in oktober van het afgelopen jaar nog eenmaal ongeplaatst op Victoria Park om vervolgens op rust te gaan. Bij de opening van het seizoen op deze baan kwam ze terug en pakte direct de winst. Dit is haar tweede start en opnieuw zien we haar ver komen. Ghislaine won hier de vorige keer maar de merrie blijft wisselvallig. Als ze net zo geconcentreerd is als bij haar winnende optreden dan mag ook Ghislaine niet buiten uw spel blijven. De naamgever van deze koers heeft met Hold Me Quick zelf ook een deelnemer in dit nummer. Hold Me Quick kende een voortvarende start van zijn loopbaan en bouwde in korte tijd veel winsom op. Hij maakte hier zijn rentree met een onopvallende zevende plaats. We verwachten dat de ruin aan scherpte gewonnen heeft en dan hoort hij op uw tickets thuis.

Tip: 9 - Hiawatha River, 3 - Gonda Beuckenswijk, 1 - Ghislaine
Outsider: 10 - Hold Me Quick

Met acht koersen is deze meeting wellicht niet de meest volle van het seizoen maar dat euvel wordt met de kwaliteit van de koersen ruimschoots goed gemaakt. Tijdens deze meeting zullen enkele talentvolle driejarigen zich laten zien tijdens hun weg naar de klassiekers. Met de koersen op deze donderdag heeft u direct een ideale invulling van uw Hemelvaartsdag. De eerste start is zoals gewoonlijk om 13.30 uur. Wilt u helemaal niets missen dan doet u er goed aan om reeds om 13.00 uur op de baan aanwezig te zijn om ook de kwalificatieproef van Dream of Jena en Fury di Mucho mee te maken. Wij wensen u alvast veel plezier!

 

Op zondag 9 april zullen de paarden weer draven op de drafbaan van het Groninger Stadspark. Rond de klok van 13.30 uur zal het eerste "start vrij" klinken waarmee een aftrap wordt gegeven van weer een schitterend seizoen paardensport op Groninger bodem.

Achter de schermen wordt al weer druk gewerkt aan de eerste koersdag van het nieuwe seizoen. Automobilisten op de ringweg hebben de grote advertentieposter al weer kunnen aanschouwen en ook het bestuur is druk om de opening tot een groot succes te maken.

Zoals u van ons gewend bent zullen we u via onze website weer volledig op de hoogte houden van alle koersen op onze drafbaan. Wij wensen u alvast een prachtig drafsport seizoen toe en hopen u te mogen begroeten op zondag 9 april rond de klok van 13.30 uur.

 

Nieuwe Regio Challenge op drafbaan Groningen.

Op de meetings van Groningen van 31 juli, 21 augustus en 11 september zijn wederom pumten te verdienen voor een nieuwe Regio Challenge. De finale zal worden verreden io zaterdag 1 oktober op Victoria Park Wolvega.

Paarden, die op het moment van de vooraangifte voor de races in Groningen nog geen € 7.000 belastbare winsom hebben, verdienen punten. De winnaar van een race krijgt 15 punten, nummer twee 13, nummer drie 12 en nummer vier 11. Elk daadwerkelijk gestart paard die niet bij de eerste vier eindigt verdient 10 punten. Uitgelote paarden hebben recht op 12 punten.

Voor Groningen, zondag 31 juli geldt dat indien een alternatief programma wordt verreden, de dotering 1.100 euro is i.p.v. het gepubliceerde 990 euro.

about us

about us

about us

about us

about us