het laatste nieuws

Sweepstakes publiekstrekker voor Groninger zomermeeting.

Met de Sweepstakes voor de hengsten en ruins en de afdeling voor de merries heeft de drafbaan Groningen a.s. zondag twee absolute publiektrekkers in haar programma. Bij de merries gaan zeven paarden op jacht naar een eerste prijs van bijna 4.000 euro terwijl bij de mannelijke dravers negen toppers van de jaargang op weg gaan naar de ruim 4.000 euro en de eeuwige roem. In het omlijstende programma staat tevens het Noordelijk Amateurkampioenschap op de rol. In het traditionele nummer zullen acht amateurs en amatrices uit gaan maken wie zich een jaar lang de noordelijke kampioen mag noemen! Het programma telt in totaal 11 koersen van het allerhoogste niveau. Deze meeting mag u eenvoudig weg niet missen! Zoals u inmiddels gewend bent nemen we de koersen stuk voor stuk even met u door!

De eerste koers van de meeting betreft de troostversie van de Sweepstakes. In dit nummer treffen we vier driejarigen aan die de stap naar de top van de jaargang nog niet hebben kunnen zetten. Ondanks dat feit hebben de vier talent genoeg. Hurricane JE en Happy maakten reeds kennis met de Groninger sintels terwijl Haastje Well en Habanos Bianco iets minder ervaren zijn. Laatstgenoemde kwalificeerde hier de vorige keer terwijl Haastje Well zijn officiële koersdebuut op de baan van Alkmaar geen luister bij kon zetten. Happy is de snelste van dit kwartet. Zij liep in haar kwalificatie al 1.17,4 over 2.100 meter. In de trial van twee weken geleden kwam Happy niet verder dan een zevende plaats. Die dag boekte Hurricane JE zijn eerste overwinning. De hengst schreef toen een koers voor paarden met een winsom tot 600 euro op zijn naam in 1.19,9 over de afstand (2.300 meter). Dat is voldoende om hier als favoriet van start te gaan.

Tip: 4 - Hurricane, 3 - Happy, 1 - Habanos Bianco
Outsider: 2 - Haastje Well

In de tweede koers treffen we o.a. Florijn. De ruin uit de stallen van Rosalie Janssen en Luit de Vries kwam in mei van dit jaar terug na een jaar afwezigheid. Hij werkte nu twee starts af op deze baan die hij beide sterk wist te winnen. We verwachten Florijn vandaag gewoon weer op het hoogste niveau! Verder is dit nummer een mooie open koers waarin de deelnemers weinig voor elkaar onderdoen. Evander J keerde onlangs ook terug na een jaar afwezigheid. Bij zijn herkwalificatie liet de ruin direct 1.17,7 noteren en dat ligt slechts 0,1 seconde boven zijn persoonlijke record. Met de vorm zit het dus wel goed. Drogba Apache beliep nu twee keer achter elkaar een tweede plaats op de baan van Duindigt waarbij de ruin slechts hoefde te buigen voor paarden van bijzondere klasse. Dat maakt hem hier een voorname kanshebber voor een hoge klassering. Wellicht dat Diamond Digger K nog roet in het eten kan gooien. De hengst gold als een groot talent maar kon die belofte nooit inlossen. Na bijna een jaar afwezigheid keerde hij onlangs terug op de koersbanen. Zijn twee starts zullen hem de nodige scherpte hebben gegeven en dat maakt hem hier tot een outsider waarmee rekening gehouden dient te worden. Op deze koerst rust een trio poolgarantie van 2.500 euro.

Tip: 4 - Florijn, 5 - Drogba Apache, 1 - Evander J
Outsider: 3 - Diamond Digger K

De derde koers brengt een getalenteerde groep paarden aan de start. Ze staan allen nog aan het begin van een mooie carrière als koerspaard. We beginnen met Carola As uit de training van Arnold Mollema. De merrie komt uit de fokkerij van de bekende Duitser Alwin Schockemöhle en kent, met Muscle Hill als vader en Chieftess als moeder, een droomafstamming. De merrie won direct bij haar debuut en liep in haar tweede start al 1.15,6 over 2.000 meter. Zij lijkt een kandidate voor het klassieke Duitse werk en staat “gedeclasseerd” in deze koers. Ook Hampshire F Boko is een chique gefokt paard. Voor hem lijken de klassiekers te vroeg te komen maar talent heeft de hengst zeker. In dit veld moet een plaats zin het trio zeker haalbaar zijn! Gaga di Quattro kon haar favorietenstatus de afgelopen keer niet waarmaken! Ze is echter getalenteerd genoeg en we verwachten haar daarom gewoon weer in het trio. Griet la Brousse leek bij haar debuut op de baan van Alkmaar te gaan winnen maar de merrie moest toen een ontketende Mr Blitzer Byd voor laten gaan. Ze bewees daar wel dat ze uit het goede hout is gesneden en we verwachten ook dat ze geen problemen met de Groninger bochten zal hebben. Dat maakt haar ideaal voor het koppel achter Carola As. Farouche Meadow werd hier de laatste keer netjes derde. De merrie lijkt nu sterk genoeg vroeg het grote werk en is hier een gevaarlijke outsider.

Tip: 8 - Carola As, 4 - Griet la Brousse, 6 - Hampshire F Boko
Outsider: 3 - Farouche Meadow

Met twaalf deelnemers en een jackpot heeft de kwartetkoers van deze meeting weer alle ingrediënten in zich voor een mooie uitbetaling. Met de aanwezigheid van Galaxy W, George Baldwin, Goo River Flevo en Edwin Greenacre heeft de koers vier paarden die er op het eerste oog bovenuit springen. Galaxy W deed dit jaar in vier koersen nog weinig verkeerd. De merrie was twee keer geplaatst en won haar laatste twee optredens. Bij haar zege op de baan van Duindigt, half mei, liep ze een nieuw record van 1.15,8 over 1.609 meter. George Baldwin is ook een paard met talent. Hij was al de sterkste op de baan van Alkmaar en wist afgelopen zondag ook op de baan van Duindigt te winnen. Goo River Flevo won hier half juni. De vorm van de merrie is onveranderd goed en de afstand lijkt haar te passen. Edwin Greenacre was de afgelopen keer geschrapt en dat was jammer. De ruin keerde na een jaar afwezigheid op sensationele wijze terug op de koersbanen en we kijken uit naar een passend vervolg van zijn overwinning van eind mei op deze baan. Achter deze vier paarden liggen er ook plaatskansen voor o.a. Eagle Meerswal die hier begin april al wist te winnen, Fernando Meadow en Fonne Pomponne die met name op de baan van Alkmaar van zich doet spreken maar in 2016 ook drie keer succesvol was op deze piste. Kortom; ook deze keer beloofd de kwartetkoers op de baan van Groningen weer iets bijzonders op te leveren en verdiend de koers uw aandacht.

Tip: 1 - Galaxy W, 5 - Goo River Flevo, 7 - Edwin Greenacre, 4 - George Baldwin
Outsiders: 2 - Eagle Meerswal, 3 - Fernando Meadow, 9 - Fonne Pomponne

In de vijfde koers treffen de amateurs en amatrices elkaar in hun koers om het Noordelijk Amateurkampioenschap. Ondanks het relatieve kleine veld van acht deelnemers is het kiezen van de favoriet geen eenvoudige klus. De combinatie Bonny Charisma/Fred Handelaar is een bewezen succesformule maar zeker geen garantie voor winst. Darwin Boko was bijna een jaar weg en keerde onlangs terug met een vierde plaats op de baan van Alkmaar. Hij zal daarbij aan scherpte gewonnen hebben en is hier zeker een kanshebber. Willem Brouwer neemt plaats achter Excuse Me. Je kunt de sympathieke Brouwer wel om een boodschap sturen en met Excuse Me heeft hij wellicht het beste paard van dit veld. De ruin loopt constant toptijden en ontmoet vrijwel altijd tegenstanders van formaat. Zijn prestatie tijdens de afgelopen meeting hier, waarbij Excuse Me ongeplaatst bleef, beschouwen we als een incident. Daisy van Camstra lijkt de weg naar boven langzamerhand terug gevonden te hebben. Ze werd hier de afgelopen keer mooi tweede achter Candy Boko en liep toen een snelle 1.16,9 over 2.300 meter. Excellent Legume verpulverde z’n persoonlijke record onlangs toen hij 1.13,6/1.609m liet aantekenen op de baan van Duindigt. In z’n laatste koers werd hij tweede achter Dreamline Promise die we hier vandaag ook treffen. Samengevat is dit kampioenschap bij voorbaat al een schitterende open koers zonder echte favoriet waarbij het publiek in ieder geval winnaar is.

Tip: 6 - Excuse Me, 4 - Darwin Boko, 5 - Daisy va Camstra
Outsiders: 3 - Bonny Charisma, 8 - Excellent Legume, 7 - Dreamline Promise

In de Sweepstakes voor de merries treffen we 7 paarden. Stuk voor stuk veelbelovende driejarigen waarbij Hingis Transs R eigenlijk de enige is die haar overtuigende debuut in 2016, dit jaar al een passend vervolg kon geven. De Explosive Matter-merrie was in haar twee optredens van 2017 steeds tweede waarbij haar optreden in het Criterium der Driejarigen de meeste indruk achterliet. In die koers liep ze 1.15,3 over 2.100 meter en was ze met afstand “the best of the rest” achter jaargangstopper Hambo Transs R. High Five Renka komt uit de kampioenstal en keerde eind mei terug van haar wintervakantie. Dat deed ze op deze baan met een derde plaats in een koers over 1.700 meter. Als tweejarige was ze een openbaring. Ze moet nu over 2.300 meter koersen en dat is nieuw voor haar. Met winst in de Breeders Crown en de Challenge des 2 ans was Hayley Jet de koningin van het afgelopen jaar. Dit jaar heeft ze meer moeite om de aansluiting met de top van haar jaargang te vinden. In dit veld moet ze echter een rol van betekenis kunnen spelen. Highspeed Aresy werd vierde in de trial voor deze koers en daarmee was ze de beste merrie. Op die prestatie af zien we haar dichtbij Hingis Transs R komen. Henbianca Boko komt steeds beter in vorm. In dit veld zal ze echter nog verder verbeterd moeten zijn om een plaats in het trio te bemachtigen.

Tip: 2 - Hingis Transs R, 6 - Highspeed Aresy, 5 - Hayley Jet
Outsiders: 1 - High Five Renka, 7 - Henbianca Boko

Gwendolyn Flevo liet hier de afgelopen meeting zien dat dit soort koersen een kolfje naar haar hand zijn. De merrie koerst vrijwel altijd in nummers waarin de tegenstand zeer fors is. Hier is ze op papier een maatje te groot voor de concurrentie en heeft ze weinig te vrezen. Daarom zetten we haar voorop in ons spel. Gideon of Egypt kan het uitstekend vinden met zijn pikeur Danny Brouwer. De ruin kan verrassend uithalen en lijkt steeds beter in vorm te komen. Gideon of Egypt won z’n laatste koers op de baan van Radstede in Duitsland. Go Lucky uit uw spel weglaten is erg onverstandig. De merrie is vrijwel altijd in of om de trio-aankomst en was in vijftien starts slechts eenmaal buiten het geld. Ook Einstein is een paard die op deze baan, bijna altijd in het trio te vinden is en komt uit een stal die het hier altijd voortreffelijk doet. Zijn trainster is niet voor niets de “runner up” in de tussenstand van de Harrie v.d. Bosch Trainers Competitie. Gotta Jibboo is terug van rust en heeft de vorm weer te pakken. De kapitaal gefokte merrie onderstreepte dat met een snelle tweede plaats op de baan van Hamburg. De Groninger sintels zijn echter nieuw voor haar. Sander LB is beter dan zijn verrichtingen doen vermoeden. Het is een paard die zich kan meten met paarden van het niveau Greek F Boko en Tortuga Bi. Hier heeft hij de steun van Robin Bakker en is hij een gevaarlijke outsider. Op deze koers rust een poolgarantie van 2.500 euro!

Tip: 5 - Gwendolyn Flevo, 7 - Einstein, 2 - Go Lucky
Outiders: 6 - Gideon of Egypt, 8 - Gotta Jibboo, 10 - Sander LB

Grace Scott won hier de vorige keer en in de achtste koers van de meeting kan de merrie gewoon op herhaling. Ze steekt hier boven de rest uit. In die door Grace Scott gewonnen koers finishte Downtown Suzie sterk als tweede. Daarmee was de merrie eindelijk weer op het niveau waar ze hoort te zijn. We verwachten haar ook vandaag in het trio. Als logisch gevolg zien we dan Gonda Beuckenswijk ook in het trio eindigen. Zij werd in de koers van beide voornoemde paarden derde. Gogo Katy Draviet en Fip Junior zijn de paarden die met een klassering in het trio niet zouden verrassen en derhalve niet in uw spel mogen ontbreken.

Tip: 2 - Grace Scott, 5 - Downtown Suzie, 7 - Gonda Beuckenswijk
Outsider: 6 - Fip Junior, 8 - Gogo Katy Draviet

Rond de klok van half vijf gaan negen hengsten en ruins uit de H-jaargang, in de Sweepstakes op weg naar eeuwige roem! Een schitterend veld met o.a. de eerste drie aankomende paarden uit de trial aan de start. Die trial werd gewonnen door Hooters USA die daarbij 1.17 rond over 2.300 meter liet noteren. Trainer Mollema had vooraf aangegeven dat Hooters USA wellicht nog niet helemaal sterk genoeg zou zijn maar de wijze waarop de hengst toen onder druk standhield was imponerend. Op basis van dat feit hoeft hij ook nu niet opzij voor Heart of Steel en Hamilton Quick die we ook nu weer in dezelfde volgorde over de meet zien komen. Het enige paard waarvan we verwachten dat hij het gedroomde trio kan verstoren is Hummer Scott. Deze Love You-zoon kwalificeerde in juli 2016 maar liet het verdere seizoen aan zich voorbij gaan. In juni van dit jaar kwam hij terug en finishte toen direct als tweede in 1.15,1 over 2.100 meter. In z’n tweede koers van afgelopen zaterdag pakte Hummer Scott z’n eerste zege en dat deed de hengst met overmacht. Indien Hummer Scott de afstand én de bochten van de Groninger baan aan kan dan zien we in hem de voornaamste kandidaat voor de winst. Rick Ebbinge neemt plaats achter Happy Occagnes. De Nederlands kampioen bij de pikeurs neemt daarmee de plaats in van trainer Henk Grift die in de trial het stuurwerk voor z’n rekening nam. Dat maakt Happy Occagnes hier tot een zeer gevaarlijke outsider.

Tip: 5 - Hummer Scott, 6 - Hooters USA, 2 - Heart of Steel
Outsiders: 4 - Hamilton Quick, 3 - Happy Occagnes

We kruipen langzamerhand richting het slot van de meeting maar de koersen worden mooier en mooier. Ook de voorlaatste koers is er eentje met deelnemers die zeer aan elkaar gewaagd zijn en waarbij een winnaar niet op voorhand valt aan te wijzen. Cooper Star is een all-rounder en was dit jaar in veertien koersen nog niet buiten het geld. Candy Boko won hier nu twee keer achtereen en bewees daarmee dat ze weer helemaal terug is. De vorige keer liep ze 1.16,5 over 2.300 meter terwijl ze de keer daarvoor zelfs nog een volle seconde sneller was. Daarmee hoeft ze hier voor niemand aan de kant. Monaco Royal Event zag z’n mooie erelijst alleen verstoord dor een off day op de baan van Duindigt. Verder lijkt de hengst een alleskunner die met z’n Zweedse achtergrond wellicht ook later dit jaar nog van zich zal laten horen. Voorlopig moet hij hier volop aan de bak om de vijfde seizoenzege veilig te stellen. Eusebio was dit jaar ook nog niet buiten het geld en hoefde hier in z’n laatste optreden alleen Monaco Royal Event voor te laten gaan. De krachtpatser met karakter zal opnieuw gaan voor een plaats in het trio. Met Cramer Flevo weet je het maar nooit. De ruin lijkt het wat moeilijker te krijgen maar wist onlangs wel z’n persoonlijke record van 1.14,6 tot op een tiende te benaderen. Een plaats in het trio lijkt echter het hoogst haalbare. De laatste en wellicht sterkste deelnemer die we noemen is Egbert Schermer. De Juliano Star-zoon koerste de laatste twee keer op de baan van Alkmaar waarbij hij eenmaal won en de laatste keer als tweede finishte. Op de baan van Wolvega is hij is staat om paarden als Tuxedo Bi partij te geven. Die klasse treft hij hier niet en dan is er veel mogelijk.

Tip: 3 - Candy Boko, 11 - Egbert Schermer, 4 - Monaco Royal Event
Outsiders: 1 - Cooper Star, 7 - Eusebio, 9 - Cramer Flevo

In de slotkoers treffen we paarden uit de topklasse waarbij More Caviar en Thai Investment reeds meer dan 100.000 euro verdienden. Het veld is dermate aan elkaar gewaagd dat we alle paarden even met u doornemen. Dasmijn Medo finishte afgelopen zaterdag als derde op de baan van Wolvega. De merrie loopt vrijwel altijd in het geld. Uitgerekend in haar start van 9 april op deze baan viel ze buiten de prijzen. Ook Dean Bros heeft zich inmiddels tussen de paarden in de topklasse genesteld. Half mei won hij op het gras van Duindigt maar in z’n laatste koers op de baan van Alkmaar moest hij o.a. Crizzly Bear en Dasmijn Medo voor laten gaan en die komt hij hier ook weer tegen. Early Stardust komt terug van een rustperiode die in januari begon. In dit veld zal ze direct scherp moeten zijn om een rol van betekenis te kunnen spelen. Cuby Bladwin is een trouwe haververdiener maar in dit veld zal hij boven zichzelf uit moeten stijgen om een rol van betekenis te kunnen spelen. Brenda Charisma won hier de laatste keer en versloeg daarbij o.a. voornoemde Cuby Baldwin. Op deze baan is de merrie nog beter dan elders en ze moet in staat worden geacht om hier ook paarden van het kaliber More Caviar en Thai Investment te kunnen verslaan. Crizzly Bear is altijd goed voor een plaats in het trio. Niet direct een winnaarstype maar wel een paard dat onlangs z’n record verbeterde naar 1.10,9 en daarmee is Crizzly Bear één van de snelste, in Nederland gefokte, paarden ooit. More Caviar komt terug van rust en een kwalificeerde onlangs in 1.15,7. Voor een paard met zijn capaciteiten zegt die tijd niet zoveel. De hengst van Draviet Stables zal direct op oorlogssterkte moeten zijn om hier te kunnen winnen. Thai Invenstement finishte hier de laatste keer als vierde achter o.a. Brenda Charisma en Cuby Baldwin. Hij zal iets meer van z’n grote talent aan moeten spreken om hier een rol van betekenis te kunnen spelen. Hij heeft echter nu wel de steun van onze kampioen Rick Ebbinge.

Tip: 5 - Brenda Charisma, 7 - More Caviar, 6 - Crizzly Bear
Outsider: 8 - Thai Investment

Tot zover de voorbeschouwing op een meeting die de boeken in zal gaan als één van de mooiste van het seizoen 2017. Met de Sweepstakes die dit jaar bijzonder open zijn, een kampioenschap voor de amateurs en een omlijstend programma waarvan de liefhebber graag naar de baan komt heeft deze meeting dan ook alles om een groot succes te worden. Vanuit de drafbaan worden allerlei initiatieven rond deze meeting ontplooit. Hou daarom onze website en de Facebookpagina van de drafbaan in de gaten zodat u niets hoeft te missen. Komende zondag beginnen we met twee kwalificatieproeven. De start van de eerste proef is reeds om 12.50 uur terwijl de eerste officiële start om 13.30 uur plaats zal vinden. In verband met de te verwachten publieke belangstelling verzoeken we u op tijd op de baan aanwezig te zijn en uw auto te parkeren in de daarvoor bestemde vakken of op het parkeerterrein bij de Gasunie. De politie controleert op deze dag altijd extra scherp. Graag tot zondag!

about us

about us

about us

about us

about us