het laatste nieuws

Opnieuw programma met acht koersen op Groninger sintels.

Komende zondag draven de paarden opnieuw op het Stadspark van Groningen. De koersen staan deze keer in het teken van de KEI-week, de introductieweek voor eerstejaars studenten in de stad Groningen. De koersen dragen dan ook een naam die verbonden is met het bruisende studentenleven in de stad. Zoals u van ons gewend bent nemen we de koersen weer even stuk voor stuk met u door!

De openingskoers is voor paarden uit de winsomklasse tot 500 euro en geen van de paarden wist reeds te winnen. Dat zorgt voor een mooi open veld. Giga Beuckenswijk begon in 2016 hoopvol aan zijn koersloopbaan maar tot op heden kwam de ruin niet verder dan vier starts. De laatste van deze vier vond plaats bij onze oosterburen toen Giga Beuckenswijk tijdens de Derby-dag een snelle vierde plaats behaalde op de baan van Berlijn Mariendorf. Daar liep hij toen 1.17,2 over 1.900 meter. E Voila de Joma komt voor trainer Arnold Mollema aan de start. De Fransman liep op Victoria Park en Duindigt twee nette koersen maar maakt makkelijk een foutje. Dat gebeurde ook toen hij hier op 18 juni zijn koersdebuut maakte. Blijft de ruin lopen dan is hij hier een voorname kanshebber! Glamour kwalificeerde de afgelopen maand in een snelle tijd op Victoria Park. Zijn eerste optreden op de baan van Duindigt verliep niet foutloos. Ook voor hem geldt dat als de hengst blijft lopen er kansen op een hoge notering liggen! Habanos Bianco finishte hier de afgelopen keer als tweede en ook zijn eerste start op deze baan leverde geld op. Vandaag wordt de hengst voor het eerst gereden door Niels Jongejans. In die koers werd Ghostrider JC vierde. Dat is ook om en nabij de positie waarop we hem in dit nummer verwachten!

Tip: 8 – Giga Beuckenswijk, 7 – E Voila de Joma, 9 – Habnos Bianco
Outsiders: 2 – Glamour, 10 – Ghostrider JC  

De tweede koers is een onderdeel van de Regio Challenge en hierin vallen dus punten te verdienen voor de hoog gedoteerde finale op Victoria Park, later dit jaar. We kijken in dit nummer uiteraard als eerste naar Florijn. De ruin is hier dit jaar nog ongeslagen. De vorige keer was hij geschrapt maar we verwachten hem nu gewoon weer helemaal vooraan. Gonda Beuckenswijk is ook weer van de partij. Afgezien van een fout in mei deed ze verder heel weinig verkeerd op de Groninger sintels. Met twee zeges en twee klasseringen achter haar naam is ze hier de voornaamste uitdaagster van voornoemde Florijn! Ook Felix Twa loopt hier graag en in vier starts was hij niet buiten het geld. De afgelopen keer finishte hij als derde achter Gonda Beuckenswijk en dat zien we vandaag wederom gebeuren. Ghita Pasel is lastig in te schatten. Haar gegevens zijn niet up to date want de merrie finishte in Berlijn ook nog als derde in een snelle 1.15,6 over 1.900 meter. De vorm is er dus en ze kan er dichtbij komen deze keer. Judge Vrijthout is papier wellicht de sterkste van allemaal. De Belg loopt voornamelijk in zijn thuisland en loopt daarbij snelle tijden. Met de steun van Jeffrey Mieras verwachten we dat Judge Vrijthout bij zijn debuut op deze baan in het trio zal eindigen.  

Tip: 5 – Florijn, 9 – Judge Vrijthout, 3 – Gonda Beuckenswijk
Outsider: 4 – Felix Twa, 7 – Ghita Pasel  

Guy Pomponne is een vaste waarde op de baan van Alkmaar. Hij won er dit jaar al twee koersen. Z’n beste prestatie tot nu toe leverde hij echter op de zaterdag van het Derby-weekend in Berlijn. Daar won hij in een snelle 1.15,7 over 1.900 meter en verdiende toen 1.400 euro. Daarmee vliegt hij in winsom omhoog en staat hij er nu behoorlijk zwaar in. Desondanks verwachten we hem bij z’n debuut op deze baan voorin! Budweiser DF won hier de vorige keer en raakte daarmee zijn Maiden-status kwijt. Ook nu verwachten we veel van de pupil van Arend de Wrede. In die koers werd Fernando Meadow derde en dat lijkt ook hier tot de mogelijkheden te behoren. Fleur Swagerman zit volop in het kortebaanseizoen. De merrie kwam al aan de start in de Lier, Santpoort en Venhuizen en daarbij was ze steeds in het geld. Tussendoor pakte ze op Alkmaar (2) en Duindigt (1) ook nog haar langebaanzege’s mee. De merrie heeft vorm en ritme en dat moet hier genoeg zijn voor een hoge klassering! Flavius Boko koerste sinds maart van dit jaar alleen nog maar in Duitsland en dat deed de ruin bijzonder succesvol. In zijn acht starts aldaar was hij niet buiten het geld. Ook Flavius Boko maakt zijn debuut op deze baan. Drogba Apache uit uw spel laten is geen optie. De ruin koerst constant en verbeterde onlangs zijn record.  

Tip: 3 – Drogba Apache, 6 – Guy Pomponne, 8 – Budweiser DF
Outsiders: 2 – Fleur Swagerman, 7 – Flavius Boko,  

Met 12 deelnemers is ook de kwartkoers van deze meeting de moeite waard. Daarbij ontlopen de deelnemers elkaar niet veel en daarmee ligt er weer een mooie uitbetaling in het verschiet. Elias DF, Feanfan en Grace Scott wonnen hier de laatste keer. Voor Grace Scott was dat de tweede keer uit vijf starts. Elias DF kreeg loon naar werken. De ruin liep dit jaar steeds goede koersen en zal die lijn hier zeker doortrekken! De zege van Feanfan lag minder voor de hand maar was zeker niet minder verdiend. Hampshire F Boko was aanwezig tijdens het Derby-weekend van Berlijn. In de sterkste serie bij de hengsten werd hij vierde in een knappe 1.14,4 en daarmee verdiende de hengst een ticket voor de Troostfinale waarin hij echter geen potten kon breken. De vorm is echter optimaal dus de concurrentie is gewaarschuwd. Ook Hyacint Boshoeve deed van zich spreken in Berlijn. De merrie pakte er een derde plaats en deed dat in een snelle 1.15,6. Ook haar vorm is dus in orde. Zij maakt echter haar debuut op deze baan. Downtown Suzie blijft een “probleemgeval”. De merrie komt dit jaar niet uit de verf maar was hier half juni wel een keer tweede achter Grace Scott. Heeft ze weer zo’n uitschieter dan zal ze veel spel doen sneuvelen. Een andere deelneemster die roet in het eten kan gooien is Gogo Katy Draviet. De merrie is beter dan haar laatste prestaties doen vermoeden!  

Tip: 11 – Grace Scott, 3 – Elias DF, 12 – Hampshire F Boko, 8 – Hyacint Boshoeve
Outsiders: 7 – Feanfan, 1 – Downtown Suzie, 10 – Gogo Katy Draviet  

Ultras As vond onlangs een nieuwe eigenaar. Het debuut voor deze nieuwe eigenaar vond plaats in Berlijn maar daar kwam Ultras As niet verder dan een vijfde plaats. Hij kan echter veel beter en we verwachten vandaag dan ook het nodige van de ruin. Bonny Charisma is een fijn koerspaard. De merrie finishte hier in het Noordelijk Amateurkampioenschap als tweede en zegevierde al op het gras van Aduard en de baan van Alkmaar. Hier moet ze voorin een rol van betekenis kunnen spelen. Derek Buitenzorg liep hier de vorige keer in een koers voor paarden met een winsom tot 25.000 euro en dat was duidelijk te hoog gegrepen. Hier staat hij er mooier in en kan hij z’n vele fans weer verblijden met een goede klassering zoals hij dat hier begin april ook deed. Ook Einstein zetten we er weer gewoon bij. In dit veld zal de hengst zich wederom in het trio kunnen plaatsen. Hetzelfde geldt voor Diasy va Camstra en Future Boko.  

Tip: 6 – Ultras As, 8 – Bonny Charisma, 5 – Einstein
Outsiders: 1 – Daisy va Camstra, 2 – Future Boko, 7 – Derek Buitenzorg  

In het zesde nummer gaan zes tweejarige paarden op pad in de eerste koers van dit seizoen. Veel valt er dan nog niet te zeggen en we richten ons dan ook op de getoonde prestaties in de kwalificatieproeven. Isabella JE kwalificeerde inmiddels twee keer op deze baan. Het feit dat ze hier twee keer op de been bleef is veelzeggend! Ilja Medo kwalificeerde een maand geleden op Victoria Park. Dat deed ze toen in een mooie 1.17,9 en dat zijn prestaties die verwachtingen wekken. Ici Sofi werkte haar kwalificatieproef op deze baan af. Ze toonde daarbij ongeveer hetzelfde niveau als Isabella JE. Ivanhoe Charisma trof in zijn kwalificatie voornoemde Ilja Medo en was toen een volle seconde langzamer. Dat geeft de verhoudingen tamelijk precies weer. Iyan Stardust toonde begin juni aan dat hij klaar is voor het grote werk. Op victoria Park liep hij toen rond de 1.20. Voor Ilclassico Renka geldt hetzelfde als voor Ici Sofi en Isabella JE. Ook hij kwalificeerde op deze baan in een tijd rond de 1.24. Impress Hill kwalificeerde op Victoria Park en de Marco di Jesolo-zoon deed dat in een knappe 1.17,5! De laatste in het rijtje is Ideal Boko en deze hengst zetten we op het niveau van Iyan Stardust. Stal PayDay onderstreept in dit nummer haar visie nog maar weer eens. De stal rond Peter Delis heeft maar liefst 5 paarden aan de start. Wij moeten een keuze maken tussen snelheid en ervaring en in dit soort nummers is ervaring vaak van doorslaggevende betekenis. Paarden als Ilja Medo, Impress Hill en Ivanhoe Charsima steken er qua getoonde snelheid echter zover bovenuit dat we in dit nummer toch voor de snelheid kiezen.  

Tip: 7 – Impress Hill, 2 – Ilja Medo, Ivanhoe Charisma
Outsider: 1 – Isabella JE  

In de voorlaatste koers treffen we Candy Boko en daarmee hebben we de leidster in de stand van de “Peerd van Ome Loeks Competitie” te pakken. Candy Boko dankt die hoge positie aan drie zeges en een tweede plaats. De merrie is hier iets aparts en dat zal vandaag niet anders zijn. Falco geldt niet als een winnaars-type maar toch wist hij al twee keer te winnen. Dat deed Falco op de baan van Berlijn waar hij ook tijdens het afgelopen Derbyweekend succesvol actief was. Zijn start daarvoor leverde een mooie vierde plaats op tegen paarden zoals Major Brown en Grift jr. Daarbij vestigde Falco tevens zijn persoonlijke record. De vorm is dus al tijden goed en in dit veld hoort de trots van onze speaker Hans Sinnige dan ook in het trio thuis. Enjoy Dream sprong hier de afgelopen keer. Begin april zegevierde hij hier echter bij de start van het seizoen en ook in de tussenliggende periode waren de prestaties goed. Blijft Enjoy Dream lopen dan komt hij hier ver! Als outsiders kiezen we de beide andere Boko’s in dit veld. Zowel Dryade Boko als Canizares Boko zijn in staat om hier voorin te eindigen.  

Tip: 5 – Candy Boko, 7 – Falco, 2 – Enjoy Dream
Outsiders: 9 – Canizares Boko, 1 – Dryade Boko  

Zoals gebruikelijk bewaren we het lekkerste tot het laatst. In de slotkoers treffen we 8 paarden uit de (semi) topklasse. Met twee opeenvolgende zege’s op de Groninger sintels is Dean Bros onze logische keuze. Ook Cooper Star zegevierde hier bij z’n laatste optreden. Dat was echter onder het zadel. Cooper Star kwam sinds begin dit jaar 17 keer aan de start. In deze 17 starts was hij nimmer buiten het geld en verbeterde hij tevens zijn record naar 1.14,8. Discovery’s Wish was hier de laatste keer derde achter o.a. Dean Bros. Dayenne Lane kon hier weleens de verrassing worden. De merrie liep haar laatste twee koersen in Berlijn en liet in beide optredens een kilometertijd van laag in de 14 neerzetten. Colonel Newport werd hier de laatste keer tweede. Hij staat er nu echter zwaarder in maar de hengst kan verrassend uithalen.  

Tip: 8 – Dean Bros, 6 – Cooper Star, 5 – Discovery’s Wish
Outsiders: 3 – Dayenne Lane, 2 – Colonel Newport

about us

about us

about us

about us

about us