het laatste nieuws

Sweepstakes zorgt met tien koersen voor top programma.

Komende zondag is het weer tijd voor de klassieke Sweepstakes op de drafbaan van Groningen. De driejarige hengsten, ruins en merries gaan in deze belangrijke graadmeter uitmaken wie zich voorlopig de sterkste van de jaargang mag noemen. De beide koersen geven tevens een mooi beeld van de krachtsverhoudingen richting de Derby in Augustus van dit jaar. Ook de Jannes Bosklopper Bokaal is terug op het Stadspark. De bokaal draagt de naam van de veel te vroeg overleden Groninger kroegbaas en promotor van de drafsport in Stad en Ommeland. In twee afdelingen zullen de amateurs en amatrices proberen een ticket voor de finale van deze roemruchte koers te halen. Het programma van komende zondag telt 10 goed bezette koersen. Wij nemen ze alvast even met u door. 

In de eerste koers treffen we zeven paarden uit de klasse tot 300 euro winsom. Hier een winnaar uitzoeken is geen eenvoudige zaak. Op papier zijn alle deelnemers aan elkaar gewaagd en lijken de onderlinge verschillen klein. Aventura is een talent. De merrie kwalificeerde half april in een snelle 1.17,4 over 2.100 meter en daarmee is ze hier, met afstand, het snelste paard. Ze kon de hooggespannen verwachtingen echter nog niet waar maken maar vandaag liggen er grote kansen op een eerste zege! Himoko Bianco werd hier eind mei vierde en op basis daarvan geven we haar licht de voorkeur boven de andere deelnemers. Voor de overige plaatsen in het trio kiezen we voor de ervaring van Fenna Bravado en Glamour Boshoeve.  

Tip: 5 – Aventura, 7 – Himoko Bianco, 6 – Glamour Boshoeve
Outsider: 3 – Fenna Bravado

In de tweede koers maken acht paarden zich op voor de eerste serie van de koers om de Jannes Bosklopper Bokaal. Dankzij de sponsoring van de stichting Drafsport Leek en Michel Roggen biedt de koers een mooi prijzengeld waardoor er een sterk veld achter de startauto plaats zal nemen. Gerko Steenwijk liet half juni een sterke indruk achter op de baan van Alkmaar. Daar werd hij knap tweede achter Hulk Vryenesse. Marcel Hauber heeft zijn Ghickadee HPK goed in orde. De merrie verdiende goed geld in haar laatste vier starts. Ook In My Mind is een paard om mee te nemen in uw spel. De ruin van Love You verdiende dit jaar al zo’n 3.500 euro met plaatsgelden bij onze Oosterburen. Jaap Terstal gaat op pad met Shake Hands uit de stallen van Jeroen Engwerda. Op deze baan liep Shake Hands voornamelijk tegen sterke tegenstanders en baanspecialisten en bleef daarbij redelijk op de been. Onlangs zegevierde hij nog in Alkmaar. In dit veld lijkt de tegenstand minder pittig en dan is er veel mogelijk voor de Zweed. Als laatste noemen we Grady Stardust. In haar laatste start werd ze hier vierde achter sterke tegenstanders. Ook voor haar geldt dat de tegenstand vandaag lichter is en er derhalve goede kansen op een hoge klassering liggen.  

Tip: 5 – Shake Hands, 3 – In My Mind, 2 – Ghickadee HPK
Outsiders: 1 – Gerko Steenwijk, 4 – Grady Stardust

Het derde nummer van de middag is de tweede serie van de koers om de Jannes Bosklopper Bokaal. Leendert Gerrits en Stal Payday zijn de sponsors van deze serie. De koers brengt tien paarden achter de startauto. Gideon of Egypt werd hier de afgelopen keer knap tweede achter Florijn. De ruin van Johannes Kramer werd toen gereden door Danny Brouwer en de combinatie liet een puike indruk achter. Galya Fortuna was in haar laatste zeven starts niet buiten het geld en wist twee koersen te winnen. De combinatie met Hilda Hofstra is beproefd maar samen wisten ze nog nooit te winnen. Grote kans dat daar vandaag verandering in gaat komen. Freedom Fighter was met name aan het begin van het seizoen succesvol. De ruin pakte toen o.a. twee zeges in Duitsland. Met zijn tweede plaats op de baan van Alkmaar, half juni, heeft Freedom Fighter de weg naar boven weer te pakken en dat maakt hem hier een geduchte tegenstander. Dryade Boko is aan een tweede jeugd begonnen. Sinds maart van dit jaar deed Dryade Boko maar weinig verkeerd en is ze steevast vooraan te vinden. Daarbij loopt Dryade Boko steeds goede kilometertijden. Een paard om rekening mee te houden. Ook Falco is een deelnemer om niet te vergeten. De trots van speaker Hans Sinnige liep zijn laatste twee koersen voor Yanick Mollema en de blonde Fries neemt ook nu weer plaats achter de ruin. In zijn voorlaatste koers werd Falco derde achter o.a. Gento die momenteel furore maakt in Zweden. In die vorm hoeft Falco hier voor niemand opzij!  

Tip: 7 – Dryade Boko, 3 – Galya Fortuna, 9 – Falco
Outsiders: 4 – Freedom Fighter, 2 – Gideon of Egypt

Met een winnaar van 14 tegen 1 was het kwartet ook de afgelopen keer niet te raden. Daarom rust er deze keer een dubbele jackpot op de vierde koers. Een blik op het deelnemersveld van elf paarden leert dat het ook deze keer niet eenvoudig zal zijn. Raadt u het wel dan ligt er een hoge uitbetaling in het verschiet. Curtis Somolli won hier eind mei terwijl hij veertien dagen later als derde over de meet ging. Dat zijn prestaties die tellen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de hengst er nu wel zwaarder in staat. Ook voor Habanos Bianco liggen er kansen. Ook hij staat nu wat zwaarder maar zijn prestaies zijn zonder meer goed genoeg om hier ver te komen. Erasme du Vivier kan voor de grote klapper zorgen. De ruin uit de training van Arnold Mollema heeft even rust genoten. Hij is niet de makkelijkste maar als de ruin het hoofd bij het werk houdt kan hij zelfs winnen! Op voorhand is Gwydion het paard van de koers. De ruin herkwalificeerde in april in een bijzonder snelle tijd. Daarna won hij op Victoria Park waar hij ook nog eens geplaatst was. Daarbij liet Gwydion telkens snelheid zien. Z’n optreden van begin juni op Duindigt viel tegen. Hier steekt Gwydion er echter met kop en schouders bovenuit. Ghostrider JC en Golden Girl JE zijn paarden die in staat zijn om in het kwartet te lopen.  

Tip: 11 – Gwydion, 2 – Habanos Bianco, 4 – Curtis Somolli, 6 – Erasme du Vivier
Outsiders: 5 – Ghostrider JC, 7 – Golden Girl JE

Halverwege de meeting maken zeven paarden zich op voor een koers onder het zadel. Met Garry als deelnemer zal het spel van de meeste wedders snel gemaakt zijn. Met Ronja Walter in het zadel is deze combinatie schier onoverwinnelijk. Alleen een fout kan hier roet in het eten gooien. Gwendolyn Flevo maakt hier haar debuut onder het zadel en dat is dus even afwachten. De merrie is echter één van de betere paarden van haar jaargang en kan hier aangespannen uitstekend uit de voeten. Floor Petnic heeft even rust gehad. Haar laatste start was een monté-draverij op de baan van Alkmaar. Dat was haar debuut onder het zadel en die koers wist Floor Petnic direct te winnen. Abrazzo d’Amour moet hier ook ver kunnen komen. Met Marloes Knopp vormt de, inmiddels elfjarige, ruin een succesvol duo. Ultimo Amore is hier de topverdiener die met een plaats in het trio niet zou verrassen.  

Tip: 7 – Garry, 2 – Floor Petnic, 1 – Gwendolyn Flevo
Outsiders: 6 – Abrazzo d’Amour, 5 – Ultimo Amore

In de zesde koers gaan acht merries uit de I-jaargang op jacht naar eeuwige roem in hun versie van de Sweepstakes. Een mooi veld met een prachtige mix van paarden die al een tijd meedraaien in de top van de jaargang en aanstormend talent. Isabella JE won hier de Sweepstakes Trials en eigenlijk verwachten we dat ze hier opnieuw toe zal slaan. De merrie steekt er hier gewoon net even bovenuit. Indy Lady is lastiger in te schatten. De merrie uit de stallen van Rick Wester is, met twee zeges uit twee starts, nog ongeslagen maar ze zal nu een stapje bij moeten zetten. Baan en afstand zijn nieuw voor haar! Marcel Hauber brengt Ilja Medo aan de start. De merrie staat al op 11.000 euro winsom en dat bedrag verdiende ze in koersen tegen de top van de jaargang. Als tweejarige won ze een stakeskoers tegen jaargangsgenoten. Met de steun van Hugo Langeweg jr. komt ze hier ook weer heel ver. Impress Hil schuurt tegen de top van de jaargang aan. In dit nummer is ze voor ons “the best of the rest”.  

Tip: 7 – Isabella JE, 8 - Ilja Medo, 1 – Indy Lady
Outsider: 4 – Impress Hil

In de zevende koers treffen de beste paarden uit koers twee en drie elkaar in een strijd om de Jannes Bosklopper Bokaal!  

In de achtste koers is het de beurt aan de hengsten en de ruins. Ook hier acht deelnemers met eenzelfde doel en opdracht als bij de merries. Innovation Love geldt al tijden als dé kanshebber voor de Derby. Het feit dat trainer Paul Hagoort hem hier laat starten geeft aan dat men ook voor deze koers bijzonder hoge verwachtingen heeft. Ilclassico Renka won de Productendraverij en is ook als driejarige een vaste waarde in de top van de jaargang. Hij zal zeker voorin eindigen. Achter deze twee liggen de kansen open. Iyan Stardust won al twee keer en kan goed uit de voeten op deze baan. Daar leek het in zijn laatste koers niet op maar dat beschouwen we als een incident. Ivanhoe Charisma was als tweejarige iets bijzonders. Nu de tegenstand wat zwaarder wordt en de afstand wat langer heeft hij meer moeite. In dit veld is echter veel mogelijk.  

Tip: 8 – Innovation Love, 4 – Ilclassico Renka, 5 – Iyan Stardust
Outsider: 3 – Ivanhoe Charisma

In de voorlaatste koers treffen we een aantal interessante namen. In Love Transs R kwalificeerde in een snelle tijd en ook haar eerste optreden werkte ze af in een top tijd. Daarbij werd ze vijfde tegen bijzonder sterke paarden. Image Dragon werd hier de afgelopen keer tweede achter Zadok Font. Daarmee toonde ze iets van haar talent. Harenne F Boko was lang weg door een blessure. Na twee jaar keerde de ruin terug en won direct. Arabesk Hazelaar liep twee keer in Duitsland en was daarbij telkens geplaatst. Ook hij liep al 1.16,7. Image Expo won bij haar debuut. Voor haar ligt de nadruk wat later in het seizoen!  

Tip: 4 – Harenne F Boko, 1 – In Love Transs R, 5 – Arabesk Hazelaar
Outsiders: 2 – Image Dragon, 7 – Image Expo

Rond kwart over vijf sluiten we af met de tiende koers. Hoot Mon Amour is op dreef. De merrie leek even een mindere periode te hebben maar met twee zeges en een tweede plaats gaat het weer crescendo met de troef van Stal Payday. Ze zal in dit nummer de strijd aan moeten gaan met Intouchable. De merrie uit de stallen van Arnold Mollema lijkt één van zijn voornaamste troeven voor de Duitse klassiekers. Uit zes starts won ze vier keer! Hairos F Boko herkwalificeerde half mei. Daarna bleef het stil rond de ruin. Vandaag maakt hij z’n rentree in de koers. Early Smiling kan heel veel. In januari won ze een Premiumkoers op Victoria Park en in mei maakte ze indruk in Hamburg waar ze als vierde aftikte achter enkele zeer goede paarden. Als het meezit dan komt ze hier ver!  

Tip: 8 – Hoot Mon Amour, 4 – Intouchable, 7 – Hairos F Boko
Outsider: 6 – Early Smiling

De eerste koers van deze Sweepstakes-meeting gaat om 13.30 uur van start. We adviseren bezoekers om ruim de tijd te nemen voor hun reis naar het Gronnger Stadspark. Vanwege de TT in Assen zal het extra druk zijn op de wegen rondom Groningen!

about us

about us

about us

about us

about us